Ecohidro > PREDNOSTI ECOHIDRO IMPREGNACIJE

PREDNOSTI I INSTALACIJA

Princip i osnova djelovanja EcoHidro hidroizolacijskog sredstva za impregnaciju zasniva se na prostorno neinvazivnoj, jednostavnoj instalaciji bez spojeva.

Sama struktura proizvoda je pogodna za obavljanje sanacija i restauracija zbog tekućeg oblika niske specifične težine i paropropusnosti.

Proizvod je:

Instalacija

Podloga na koju se nanosi EcoHidro impregnacija mora biti čvrsta, bez prašine, rastresitih dijelova, boje, voska, ulja, hrđe i tragova gipsa. Prije uporabe potrebno je promiješati i nanositi bez prethodnog vlaženja na unutarnje podloge i zidove. Ukoliko se instalacija vrši na visokoupojnu vanjsku podlogu, proizvod je potrebno razrijediti sa vodom prema omjerima ovisno o materijalima s kojima se proizvod kombinira.

1. IMPREGNACIJA UNUTARNJIH PODLOGA I ZIDOVA

Pošto je za kvalitetnu i trajnu unutarnju instalaciju važna kvaliteta površine, samo nanošenje mora se vršiti na sloj površine za obradu koja zadovoljava uvjetima čvrstoće, odmašćenosti i određenog stupnja maksimalno dozvoljene vlažnosti. To može biti krajnji aktualni sloj boje i/Ili prva zdrava površina nakon eliminacije svih raspadajućih dijelova strukture zida (ostataka boje, odignuća, raspale žbuke).

Ukoliko je riječ o obradi završnog sloja, tada se uz skidanje površinskih odignuća i slojeva boje najprije vrši instalacija EcoHidro impregnacije bez prethodnog vlaženja podloge. Tako obrađena površina predstavlja kapilarno zaštićeno područje spremno za daljnju obradu zida gletom (radi dobivanja besprijekorno ravne podloge bez prekida), odnosno EcoTherm toplinskom izolacijom kao uvertirom boji pri čemu se osigurava potpuno rješenje i za kondenzacijske procese u objektu.

Površina obrađena kombinacijom EcoHidro impregnacije i EcoTherm izolacije predstavlja trajnu i potpunu zaštitu od kapilarnog, ali i kondenzacijskog vlaženja i tzv. hladnih (toplinskih) mostova.

U slučajevima obrade površine koja je prilično zahvaćena oboljenjem, a što se manifestira potpuno rascvalom bojom i zidovima, puknućima i otpalom žbukom, potrebno je eliminirati sve sporne slojeve te dolaskom do zdrave površine (temeljne strukture zida) vršiti instalaciju EcoHidro impregnacije bez prethodnog vlaženja podloge. Nakon što je temeljna podloga “ozdravljena” i zaštićena, slijedi aplikacija žbuke i glet mase do nivelacije sa okolnom zidnom površinom.

Mogući alati za nanošenje su četka, valjak i pumpa, a pri samoj obradi predlažemo nošenje zaštitnih plastičnih rukavica i naočala.

Radi optimalnog djelovanja impregnacije, ista se nanosi u minimalno 1, do predložena 3 sloja. Prvi sloj nanosa mora se sušiti 3-6 sati sata, dok sušenje svakog sljedećeg traje između 2-3 sata (ovisno o parametrima temperature i vlažnosti zraka te intenziteta problematike u strukturi).

Potrošnja po sloju iznosi 0,1 – 0,15 kg/m2.

Kod same obrade spornog vertikalnog područja (zida) predlaže se instalacija od podne površine i/ili cokla do visine i širine koja oboljelu površinu premašuje barem do 50 cm. Isto se čini kako bi se osiguralo da se ne dogodi manifestacija kapilarne problematike na neobrađenom dijelu površine koja se nadovezuje na prethodno sporni dio iste (najčešće se radi o suterenskim i prizemnim objektima sa slabom i/ili nepostojećom vanjskom hidroizolacijom).

Temperatura zraka i podloge pri kojoj se vrši instalacija mora biti između 5 i 30°C.

2. IMPREGNACIJA VISOKOUPOJNIH VANJSKIH PODLOGA

Kod impregnacije visokoupojne vanjske podloge istu je prvo potrebno navlažiti vodom i odmah postupkom „mokro na mokro“ premazati EcoHidro hidroizolacijskom impregnacijom u jednom do tri sloja.

Time se stabiliziraju postojeća oštećenja i dotrajalost podloge te povećava njezina čvrstoća i elastičnost, uz dugotrajan hidrofobni efekt.

Ukoliko se EcoHidro impregnacija koristi kao dodatak mortu, žbuki ili betonu, postoje omjeri u kojima se vrši mješanje kako bi se dobila potrebna smjesa sa impregnacijskim svojstvima.

Omjeri su sljedeći: 

a) Kao dodatak mortovima i žbukama:
– 3:1 (voda : EcoHidro)
– 7:1 (voda : EcoHidro)
b) Kao dodatak betonu 20l/m3 betona

Sanacija poplavljenih objekata

Uslijed penetracije vode izvana zbog ekstremnih padalina (podrumski i suterenski prostori), začepljenih odvoda i curenja vode, puknuća cijevi – savjetujemo cjelovito isušivanje vlage profesionalnim uređajem za odvlaživanje (NAJAM UREĐAJA) radi maksimalne eliminacije viška vlažnosti iz strukture.

Ovisno o stanju samih površina prije poplave, kod sanacije je potrebna temeljita obrada EcoHidro impregnacijom, od završnog ili prvog zdravog sloja podloge za obradu.